Açıklama
Şimşir ağacı balta ile kesilerek taslak haline getirilir. Taslak, yörede kaşığın kabaca ortaya çıkarılmış haline denir. İlk işleme, keserle yapılır. Kesilen parçanın her iki ucuna kaşığın ağız şekli verilir. Düzeltme tezgâhına konularak çapraz (iki taraflı) olarak kesilir. Böylece aynı malzemeden birden fazla sayıda kaşık taslağı elde edilir. Taslak haline getirilen kaşık, düzeltme tezgâhındaki yerine yerleştirilerek keser ile ince işlemesine başlanır.
Taslağın sağı solu yontularak toparlama işlemi yapılır. Ardından kaşık tekrar tezgâhtaki yerine konulup ağız kısmının içi keserle kabaca oyulur. Bundan sonraki aşamada tezgâhtaki yerine keser yardımıyla çakılıp kaşığın iç kısmını oyma işlemine devam edilir. Bu işlem bittikten sonra omuz pohu omuza yerleştirilip kaşığın sapı omuz pohuna bastırılarak kaşığın içi, iğdi ile yontulup törpülenir. Ardından kaşığın arka bölümü (sırtı) ve sap bölümü kazınır. Daha sonra iç gazıyanı ile genel rötuşlar yapılarak perdahlama işlemi tamamlanır. Kaba işçiliği tamamlanmış olan kaşık, bıçak yardımı işlenerek asıl şeklini alır. Ağız kısmı iğdi ile oyulup sıyırgı aracılığı ile ince işçiliği yapılır. Törpü ile istenen bölümler düzeltilir.
İnce işçiliği yapılan Taraklı Şimşir Kaşıklar genellikle güneş ışığı altında doğal yöntemler kullanılarak kurutulur.
İsteğe bağlı olarak kaşıklara kuruduktan sonra boyama işlemi yapılabilir. Boyamada genellikle yeşil ve kırmızı renkler kullanılarak küçük fırçalar ile yapılır. Boyaması biten kaşıklara bezir yağı ve çam sakızı karışımı cila sürülüp tamamlanır.