Açıklama
Taraklı Şimşir Tarağının üretiminde coğrafi sınırda yetişen şimşir ağacı kullanılır. Şimşir ağacının kullanılmasının nedeni dayanıklılığı ve renginin beyaz olmasıdır.
Şimşir ağacı balta ile uygun şekilde kesilip dinlendirilir. Ağaç yontulup, düzeltilip testere ile kesilerek dikdörtgen bloklar oluşturulur. Dikdörtgen blokların yaklaşık kalınlığı 6-8 mm, genişliği 8 cm ve uzunluğu 10 cm’dir.
Tarağın dişlerinin açılması için testere ile yanlardaki kalın dişler kesilip ardından kıl testere ile ince dişleri yapılır. Dişlerin rahatça açılabilmesi ve düzgün görünümün oluşturulması amacıyla önceden hazırlanmış kâğıt şablon veya karbon kâğıdı ile çizilerek ana hat oluşturulduktan sonra kesim işlemine geçilir. Bu işlem bittikten sonra tarağın yüzeyi ve dişleri törpü ile düzeltilip sivriltilir. Bir dişin genişliği yaklaşık 2 ila 3 mm olup aralarındaki mesafe 1,5 mm’dir. Parça camlar veya ince zımpara ile ürünün yüzey tekrar kazınarak yükselti farklılıkları giderilir. Dişler kesilirken hafifçe eğim verilir. Bu eğilim saçlar taranırken, tarağın rahatça kayarak hareket etmesini sağlar. İnce eğe ile dişler açıldıktan sonra ince uçlar kültleştirilip zımpara yardımıyla hafif oval hale getirilir.
Tarağın yüzeyinde eskitme ya da dekoratif bir özellik kazanması isteniyorsa havya isimli yakma cihazı ile yakma (eskitme) işlemi yapılabilir. Yüzeye isim veya desen işlenebilir.
Güneşte doğal yolla kurutulan taraklara, isteğe bağlı olarak boyama işlemi uygulanabilir. Boyalarda yeşil ve kırmızı renk hâkimdir. Boyaması biten taraklara bezir yağı ve çam sakızı karışımından oluşan cila sürülür.